Οι εξαιρέσεις από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ)


Η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών δεν περιλαμβάνει το σύνολο των εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

Κατά την υποβολή των καταστάσεων θα πρέπει να μην συμπεριληφθούν (να εξαιρεθούν εντελώς) ορισμένες συναλλαγές όπως:

  1. Τα ενοίκια που καταβάλλονται ή εισπράττονται εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
  2. Τα invoices από και προς εξωτερικό (είτε αφορούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές είτε συναλλαγές προς τρίτες χώρες).
  3. Τα εισιτήρια, είτε αποτελούν τα μεμονωμένα εισιτήρια, είτε Αποδείξεις Πωλήσεις Εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) που εκδίδουν τα τουριστικά γραφεία καθώς και τις πιστωτικές Α.Π.Ε. Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί πως τα λογιστήρια των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τουριστικά γραφεία θα πρέπει να καταχωρίζουν ξεχωριστά τα παραστατικά των τουριστικών γραφείων καθώς οι μεν Α.Π.Ε. εξαιρούνται από τη ΜΥΦ, ενώ τα Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών (π.χ. για διαμονή σε ξενοδοχεία) περιλαμβάνονται κανονικά στις ΜΥΦ ανά ΑΦΜ.
  4. Οι συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επιμελητήρια εφόσον γι’ αυτά δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια παρά μόνο αποδείξεις είσπραξης.
  5. Οι τόκοι καταθέσεων και οι προμήθειες των τραπεζών από τις συναλλαγές αυτές. Εδώ πάλι χρειάζεται προσοχή, καθώς για τις προμήθειες των τραπεζών από μηχανήματα POS εκδίδονται τιμολόγια από την τράπεζα, τα οποία περιλαμβάνονται κανονικά ανά ΑΦΜ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
  6. Τα έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια και συντάξεις).
  7. Η αξία εγγυοδοσίας, με την προϋπόθεση πως δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών.

 

Καθώς και οι πιο ειδικές περιπτώσεις που αφορούν συναλλαγές με/από δικηγόρους και άμισθους υποθηκοφύλακες.

  1. Τα γραμμάτια προείσπραξης (προκαταβολές) των δικηγορικών συλλόγων καθώς και τα μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι στα μέλη τους.
  2. Τέλη και δικαιώματα που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων.

 

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για το 2015, θα πρέπει να υποβληθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ενώ μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους θα πρέπει να διορθωθούν οι αποκλίσεις.


Περί Απόστολος Παπασπύρου

Με πολυετή εμπειρία ως ασκούμενος ορκωτός ελεγκτής σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία, διαχειρίζεται, επιβλέπει και συμβουλεύει εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Α' Τάξης και Διαχειριστής της ABC Tax Services.