Προτάσεις για τους μελλοντικούς συμψηφισμούς μέσω taxis


%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%acΤο περασμένο Σάββατο 22/10 το taxis σταμάτησε προσωρινά τις περισσότερες εκ των λειτουργιών του για να συμψηφίσει αυτόματα τις απαιτήσεις των φορολογουμένων από τις ΔΟΥ (από επιστροφές φόρων ή υπερεισπράξεις) με τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι είδαν τις οφειλές τους να μειώνονται αυτόματα καθώς πραγματοποιήθηκαν ακριβώς 201.740 συμψηφισμοί.

Ωστόσο, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για φορολογούμενους και λογιστές, υπάρχουν κάποια ζητήματα όπως:

  1. Οι συμψηφισμοί δεν έγιναν σε όλους τους φορολογούμενους που είχαν απαιτήσεις και οφειλές προς ΔΟΥ. Κάθε φορά που γίνονται συμψηφισμοί θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ελέγχουν μέσω taxis αν ήρθε η σειρά τους;
  2. Τι γίνεται όταν προκύπτει επιστροφή φόρου από τη φορολογική δήλωση αλλά έχει οφειλές η σύζυγος; Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός αφού η επιστροφή φόρου είναι στο ΑΦΜ του συζύγου* και η οφειλή στο ΑΦΜ της συζύγου.
  3. Τι γίνεται στην περίπτωση που η επιστροφή φόρου συμψηφίστηκε με οφειλές του συζύγου αλλά οι σύζυγοι είναι τώρα σε διάσταση και δεν έχει ακόμα δηλωθεί στο μητρώο; Η σύζυγος γιατί να χάσει το όφελος του συμψηφισμού;

Η επιστροφή φόρου σε κοινή φορολογική δήλωση δημιουργούσε αρκετές φορές ζητήματα στους υπαλλήλους των ΔΟΥ, οι οποίοι μάλιστα ζητούσαν την έγγραφη συγκατάθεση του άλλου μέρους για να επιστρέψουν το ποσό στον λογαριασμό του φορολογούμενου. Σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν και νομικά ζητήματα όταν ο φορολογούμενος πήγαινε στη ΔΟΥ να εισπράξει την επιστροφή και ενημερωνόταν από τον/την υπάλληλο πως έχει ήδη εισπραχθεί από τον/την σύζυγο!

Στο άμεσο μέλλον, οι επιστροφές και υπερεισπράξεις του κάθε φορολογουμένου θα είναι ορατές και μέσω του taxis και θα μπορεί να επιλέγει αυτός ποιες από αυτές θέλει να συμψηφίσει με συγκεκριμένες οφειλές.

Κατά την άποψή μου, στο σημείο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί και το πεδίο της εξουσιοδότησης για την επιστροφή ή συμψηφισμό των οφειλών από το άλλο μέρος της κοινής φορολογικής δήλωσης. Αυτό δηλαδή, που το τμήμα Εσόδων των ΔΟΥ ζητά εγγράφως, να χορηγείται ηλεκτρονικά όπως μία επιχείρηση εξουσιοδοτεί στο taxis ένα νόμιμο εκπρόσωπο ή ένα λογιστή/λογιστικό γραφείο.

Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα των συζύγων να συμψηφίζει ο ένας τις επιστροφές του με τις οφειλές του/της συζύγου. Αυτό θα δώσει μία σημαντική λειτουργικότητα στην εφαρμογή και θα λύσει ουσιαστικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Τέλος, θα ήταν μία χρυσή ευκαιρία για την ενίσχυση της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων, αλλά και για το κράτος να φανεί πιο συνεπές απέναντί τους, αν τις απαιτήσεις τους από επιστροφές ΦΠΑ μπορούσε να τις συμψηφίσει με τρέχουσες οφειλές τους. Για να είμαστε ειλικρινείς και πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, με τις επιστροφές ΦΠΑ να είναι τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια πίσω χρονικά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον απίθανο να συμβεί τη δεδομένη χρονική και οικονομική συγκυρία.

 

* Όπου γίνεται αναφορά σε “σύζυγος” αφορά και σε μέρος συμφώνου συμβίωσης.


Περί Απόστολος Παπασπύρου

Με πολυετή εμπειρία ως ασκούμενος ορκωτός ελεγκτής σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία, διαχειρίζεται, επιβλέπει και συμβουλεύει εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Α' Τάξης και Διαχειριστής της ABC Tax Services.