Απλούστευση διαδικασιών στις ΕΠΕ


Σημαντικές τροποποιήσεις περιλαμβάνει ο νόμος 3190/1955, ή αλλιώς ο νόμος “περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης”, με στόχο την απλοποίηση της σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών αυτών.

Παρατηρώντας τα άρθρα που έχουν τεθεί για διαβούλευση στη Βουλή είναι εμφανές πως οι νέες ΕΠΕ κινούνται στα χνάρια της ΙΚΕ, αφού πλέον θα μπορούν να συσταθούν χωρίς συμβολαιογραφική πράξη όταν δεν κατέχουν ακίνητα, ενώ υποχρέωση δημοσίευσης των οικονομικών τους καταστάσεων θα έχουν μόνο στο Γενικό Εμπορικό ΜΗτρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).

Ήδη, από το 2013, με το νόμο 4156/2013 είχε καταργηθεί η προϋπόθεση για ελάχιστο κεφάλαιο (€ 2.400) και ελάχιστες εισφορές κατά είδος (€ 30), ανοίγοντας το δρόμο στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης. Ωστόσο, με τη νέα τροποποίηση εξασφαλίζεται πως κάθε εταιρικό μερίδιο δεν μπορεί να έχει χαμηλότερη αξία από ένα (1) ευρώ.

Επιγραμματικά ορισμένες από τις νέες αλλαγές που θα φέρει ο νέος νόμος είναι:

  • Η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων να είναι τουλάχιστον ένα (1) ευρώ.
  • Σύσταση με πρότυπο καταστατικό, χωρίς συμβολαιογραφική πράξη.
  • Κατάργηση δημοσιότητας στο μητρώο ΕΠΕ και σε ΦΕΚ, υποχρέωση μόνο στο Γ.Ε.ΜΗ.
  • Δυνατότητα σχηματισμού πρόσθετων αποθεματικών πέραν του τακτικού.
  • Παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης μίας ΕΠΕ που έχει λήξει η διάρκειά της, με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων.
  • Δυνατότητα τήρησης πρακτικών σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ από συμβολαιογράφο εκτός της έδρας.

 


Περί Απόστολος Παπασπύρου

Με πολυετή εμπειρία ως ασκούμενος ορκωτός ελεγκτής σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία, διαχειρίζεται, επιβλέπει και συμβουλεύει εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Α' Τάξης και Διαχειριστής της ABC Tax Services.