Έναρξη φορολογικών δηλώσεων με σημαντική αλλαγή τη… φιλοξενία


Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που φιλοξενούν άτομα, καθώς πλέον είναι υποχρεωτικό να το δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση.

Φέτος έχουν προστεθεί για πρώτη φορά οι κωδικοί 007 και 008 στους οποίους θα πρέπει να δηλώνονται οι ΑΦΜ των ατόμων που φιλοξενούν και αυτό είναι υποχρεωτικό, ώστε να μπορεί ο φιλοξενούμενος να δηλώσει αντίστοιχα τον ΑΦΜ αυτού που τον φιλοξενεί.

Αυτή η νέα αλλαγή προέκυψε καθώς οι φορολογούμενοι με απλή δήλωση ενός οποιουδήποτε ΑΦΜ μπορούσαν να δηλώσουν πως φιλοξενούνται και να αποφύγουν τα τεκμήρια της κατοικίας. Όμως, πολλοί από αυτούς αποκαλύφθηκαν με την εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος κι έτσι η ΑΑΔΕ ζητά τώρα την ταυτοποίηση τη συναίνεση και των δύο μερών για τη δήλωση της φιλοξενίας.

Εκεί που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, είναι όταν φιλοξενείτε κάποιους επί πληρωμή μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb καθώς το συνολικό εισόδημα του 2017 θα πρέπει να δηλωθεί στο Ε2 το είδος μίσθωσης με τους κωδικούς 60 για βραχυχρόνια μίσθωση και 61 βραχυχρόνια υπεκμίσθωση. Μάλιστα, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε περίπτωση απόκρυψης τέτοιων εισοδημάτων, ενώ όταν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πλάτφορμα δήλωσης βραχυχρόνιων μισθώσεων, το πρόστιμο θα φτάνει ως και τις € 5.000.

Άλλη σημαντική αλλαγή που χρειάζεται προσοχή είναι η δήλωση των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, καθώς η μή δήλωσή τους συνεπάγεται φόρο.

Όπως κάθε χρόνο, σας προτείνουμε να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς για τη φορολογική σας δήλωση.

 


Περί Απόστολος Παπασπύρου

Με πολυετή εμπειρία ως ασκούμενος ορκωτός ελεγκτής σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία, διαχειρίζεται, επιβλέπει και συμβουλεύει εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Α' Τάξης και Διαχειριστής της ABC Tax Services.